ŽIJEME VOLEJBALEM!
Zápas

Děvčata v Prostějově bojovala, ale na body to nestačilo

9.kolo sobota 2.12.2017, 17:00
Prostějov Prostějov
3:025:19, 25:17, 25:17
Volejbal Přerov Volejbal Přerov
Prostějov: Domácí: Nová, Kozmík, Horká, Kossányiová, Trnková, M. Zatloukalová, libero Kovářová. Střídaly: Emonts, Herelová.
Volejbal Přerov: Hosté: L. Zatloukalová, Schoene, Jehlářová, Svobodová, Vander Meer, Gauthier, libero Kohoutová. Střídala: Šálková.

Komentář

Tečku za první polovinou základní části UNIQA extraligy žen ČR 2017/18 udělaly volejbalistky Prostějova a Přerova vzájemným utkáním v rámci 9. kola soutěže. Zápas to byl většinu času mnohem vyrovnanější, než se všeobecně předpokládalo. Hostující družstvo se v každé ze tří sad dlouho drželo favorizovanému souboru na dostřel. Až koncovky vyzněly přesvědčivě pro VK, čímž celý střet opanoval o poznání jasněji, než jak vypadala samotná hra. Odměnou mu je návrat do čela tabulky před Olomouc.

Úvod střetnutí zastihl domácí tým v nedbalkách. Rychle nasekal několik chyb na přihrávce i v dalších činnostech, naopak soupeřkám se od začátku dařilo úspěšně tlačit nejen podáním. Z toho pramenil velmi nečekaný stav 2:6, za pár minut ještě 5:9. Zakřiknuté vékáčko pořádně nastartoval teprve drtivý útok Horké ze zadní pozice, od nějž se odpíchlo k postupně zlepšovanému výkonu. Už do půlky vstupní sady tak bylo skóre otočeno (13:12), ovšem prostějovskou pohodu to neznamenalo. Potíže s příjmem totiž přetrvávaly, čehož dobře hrající Přerov umně využil k novému obratu, navíc poměrně razantnímu (14:17). Favorit nevypadal nijak valně, nicméně i tohle manko dokázal rychle zlikvidovat (17:17). A v závěru se konečně naplno rozjel, ten zvládl vyšší kvalitou suverénně – 25:19.

Nabrané tempo si Čadovy svěřenky přenesly do druhé části (5:1), ale stačila chvíle nepozornosti, aby nachystaná hostující děvčata okamžitě trestala (6:4). Žádná dominance papírově silnějšího celku se opět nekonala, místo toho mančaft kouče Vlčka dotáhl z 10:6 na 12:11. Zpátky nahoru pomohla VK hned vzápětí šňůra čtyř bodů při servisu Horké (16:11), načež se protivník ještě nějakou dobu statečně držel (19:15) než ve finiši znovu odpadl, neboť nevydržel čelit soustředěnému náporu lídra soutěže – 25:17.

Odstartoval však nový set a ten úřadující mistryně republiky otevřely zase nejistě. Jakmile přerovským plejerkám vycházelo riskované ostré podání, dostávaly svého soka do značných nesnází (1:3, 3:6, 5:8). Jenže kvalitní produkci logicky neudržely trvale, zatímco Prostějovanky uměly ze vzniklých trablů vždy vybruslit. Což vyšlo i tentokrát, navíc opakovaně rychle díky čtyřbodové šňůře na 9:8. Potom to již vypadalo na spanilou jízdu účastnic Champions League (16:11), leč outsider sympaticky nic nevzdal a domácí nadále trápil (17:15). Tradičně nestíhal až v závěrečné pasáži, kdy znova podlehl soustředěnému náporu domácího kolektivu, tudíž celkové vyznění souboje nabralo větší jednoznačnost – 25:17 a 3:0.

Autor: Marek Sonnevend

Ohlasy trenérů

Kathleen Weiss (kapitánka VK Prostějov): „Neodvedly jsme dobrý výkon, to je potřeba si přiznat. Nebyla tam totiž dostatečná nažhavenost od začátku utkání, které jsme jako by šly jen nějak odehrát. Trápila nás především horší přihrávka, zkraje zápasu také špatně postavený blok krajní hráčky. Tím pádem jsme působily dost upracovaně, čehož Přerov dokázal většinu času využívat. Pozitivem je, že tým vždycky zabral v koncovce setu a zásluhou toho je naše vítězství bezproblémové. Navíc se v součtu s minulým střetnutím na Fénixu Brno prostřídaly všechny holky, což je rovněž dobře.“

Miroslav Čada (trenér VK Prostějov): „Průběh utkání samozřejmě ovlivnila naše sestava, kdy holky takhle nejsou zvyklé hrát a místy vznikala nedorozumění, nejvíc na přihrávce. Týmový výkon jsme ale pojistili nasazením Hely Horké do základu a po slabším začátku se celý mančaft postupně rozjel k lepšímu výkonu. V útoku se dokázaly prosazovat téměř všechny hráčky, celkově jsme s jasným vítězstvím neměli velké potíže.“

Hosté:

Eva Svobodová (kapitánka Volejbal Přerov): „Začátek byl dobrý a dlouho jsme se v prvním setu držely, jenže pak přišla naše klasicky špatná koncovka, což máme jako hlavní problém v této sezóně. Podobně vypadaly i další dva sety. Pokaždé hrajeme dobře a v závěru odpadneme, když uděláme chyby, přestaneme být důrazné a sesypeme se. Což je škoda. Výsledkem ani výkonem ve většině zápasu jsme tady sice ostudu neudělaly, ale mohlo to být ještě lepší.“

Radim Vlček (trenér Volejbal Přerov): „Výsledkově jsme ostudu neudělali. V nástupu jsme dokonce Prostějov zaskočili, možná nás domácí trochu podcenili. Každopádně jsme v první sadě dlouho vedli a mohli z něj rozhodně vytěžit víc. Ani vývoj druhého setu nebyl špatný, totéž částečně i ve třetím. Bohužel se pořád potýkáme s tím, že hrajeme do nějakých devatenácti bodů a závěry vinou vlastních chyb nezvládáme, soupeřům naopak sami pomáháme. Tohle mě mrzí, neboť většina utkání pak pro nás dopadne mnohem hůř, než by mohla.“


Fotogalerie

Zobrazit:
 

Sezóna 2022/2023 - posledních 50 fotografií

TIP: kliknutím na náhled, zobrazíte fotografii ve větší velikosti.
K sezóně 2022/2023 nejsou k dispozici žádné fotografie.